Zubni implanti

Zubni implanti

 Zubni implanti su titanijumski šrafovi koji se ugrađuju u viličnu kost u slučaju nedostatka jednog ili više zuba. Imitirajući prirodni koren zuba, implanti preuzimaju njihovu funkciju i pacijenti ih s vremenom počinju osećati kao sopstvene zube.

U stomatološkoj terminologiji i opštoj komunikaciji se koriste nazivi implant i implantat, pa su pacijenti su u nedoumici koji bi trebalo da upotrebljavaju.

Odgovor glasi: oba naziva se smatraju ispravnim, tako da se ravnopravno mogu koristiti.

Zubni implanti – Svojstva i kvalitet

Zubni implanti se izrađuju od plemenitog metala titana, koji se koristi i u avio i svemirskoj industriji. Nakon ugradnje implanta, uz njegovu površinu tesno prianjaju ćelije koštanog tkiva i čvrsto ga drže. Ovaj proces je poznat pod nazivom osteonitegracija.

Uspešnost ugradnje titanijumskog implanta je u njegovoj biokompatibilnosti. To znači da ga organizam u 99% slučajeva ne prepoznaje kao strano telo, zbog čega ga ne odbacuje.

Šta je bitno pri odabiru dentalnog implanta?

Od velike važnosti je izabrati implant renomiranog proizvođača, koji je stekao potvrdu kvaliteta uspešnom višedecenijskom primenom u stomatološkoj praksi širom sveta. Takođe, bitno je da proizvođač zubnih implanata ima status stabilne kompanije, u koju se može pouzdati da će uvek moći da obezbedi rezervne delove za implante.

U Stomatološkoj ordinaciji Dental Centar Slavija, primenjuju se zubni implanti najvišeg kvaliteta, proverenih brendova Nobel Biocare i Straumann.

Ugradnja dentalnih implanata – Preoperativni pregled

Na prvom specijalističkom pregledu, anamnezom se utvrđuje ima li kontraindikacija za ugradnju implanta. Kontraindikacija može biti:

  1. dijabetes;
  2. hemioterapija;
  3. osteoporoza;
  4. izuzetno slaba oralna higijena i dr.

Potom se pristupa analizi 3D rendgenskog snimka vilica kako bi se ustanovila širina, visina i kvalitet vilične kosti. U slučaju da nema dovoljno kosti za ugradnju implanta, moguća je nadgradnja veštačkom kosti ili autotransplatom.

Zubni implanti – Postupak ugradnje

Ugradnja dentalnog implanta se izvodi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, što operativni tok čini potpuno bezbolnim.

Po dejstvu anestezije, pravi se rez gingive i pristupa se viličnoj kosti. Zatim se specijalnim frezama napravi ležište implanta u koje se on ušrafi specijalnim instrumentom.

Na kraju se desni ušivaju koncem, koji može biti i resorbujući.

Koliko dugo traje ugradnja implanta?

U zavisnosti od broja implanata, ugradnja obično traje od pola sata do sat i po.

Posle ugradnje implanata, kada se postavlja definitivna protetska nadoknada?

Posle tri do šest meseci, na implantima se ušrafljivanjem postavlja konačna protetska nadoknada: krunica ili most, izrađeni najsavremenijom CAD / CAM tehnologijom.

Sistemi all-on-4 i all-on-6 omogućavaju postavljanje proteze na implantima, koje su za potpuno bezube pacijente često veoma prihvatljiva opcija.

Postoperativni oporavak

Posle ugradnje implanta, može doći do manjeg otoka desni i slabijeg bola. Ipak, pacijenti ne treba da budu zabrinuti jer su ove manifestacije kratkotrajne i lako se otklanjaju analgeticima.

Održavanje oralne higijene posle ugradnje zubnih implanata

Inače izuzetno bitna, oralna higijena je nešto čemu se mora posvetiti puna pažnja po ugradnji implanata. Osim redovnog i pravilnog pranja, neophodno je korišćenje interdentalnih četkica i aparata Waterpik, koji mlazom vode detaljno čisti implant. Ova pomoćna sredstva se koriste u kućnim uslovima i mogu se nabaviti u svakoj bolje opremljenoj prodavnici.

Postupak u slučaju da se implant mora izvaditi

Ukoliko je došlo do razvoja infekcije koja se ne može sanirati, neophodno je uklanjanje zubnog implanta. Ova intervencija se izvodi specijalnim instrumentom. Vilična kost se potom sanira, a ležište implanta ispunjava koštanim transplantom. Time se stvaraju uslovi za kasniju ponovnu ugradnju implanta na isto mesto.

Dental Centar Slavija – Vrhunski zubni implanti i najbolji implantolozi u centru Beograda!

Osim dobrih karakteristika samih implanata, veoma je bitno ugradnju poveriti specijalisti sa velikom stručnošću i iskustvom.

Zahvaljujući neprestanom profesionalnom usavršavanju u zemlji i inostranstvu, naš tim specijalista oralne hirurgije i implantologije uživa ugled kako među pacijentima, tako i u stručnim krugovima.

Višedecenijska stomatološka praksa ordinacije Dental Centar Slavija beleži hiljade ugrađenih zubnih implanata i drugih stomatoloških intervencija.

Ukoliko niste sigurni koje je adekvatno rešenje vašeg dentalnog problema, zakažite pregled u našoj ordinaciji. Temeljno znanje, visok profesionalizam i najmodernija oprema dugi niz godina obezbeđuju nam stabilnu poziciju na stomatološkoj mapi Beograda.

Facebook
Twitter
LinkedIn