Nivelacija elongiranih (spuštenih) zuba i dela vilične kosti

Šta je to elongacija zuba i dela vilične kosti?

Elongacija je spuštanje jednog ili više zuba zajedno sa delom vilične kosti u prazan prostor suprotne vilice gde ne postoje odgovarajući kontra zubi.

Kada dolazi do spuštanja zuba i dela vilične kosti?

Do spuštanja zuba zajedno sa delom vilične kosti dolazi kada u jednoj vilici imamo nedostatak jednog ili više zuba, a naspram te praznine u zubnom nizu u drugoj vilici imamo pun zubni niz.

U takvim slučajevima spuštanje zuba vremenom može ići čak do grebena bezubog dela suprotne vilice, jer nema odgovarajućeg kontra zuba koji bi sprečili spuštanje zuba u taj prazan prostor. Ne retko pacijenti se tek tada jave stomatologu jer spušteni zubi kontaktom pri žvakanju počinju da ozleđuju desni suprotne vilice i prouzrokuju bolove.

Šta je potrebno uraditi pre postupka nivelacije zuba i vilične kosti?

Prvo se mora uraditi rendgenski snimak, na osnovu koga se vidi kad se skrati krunica zuba i deo vilične kosti, da li koren zuba ostaje dovoljno u kosti da bi bio stabilan. Na osnovu te analize procenjujemo da li je moguće ponovo dovesti zubni niz u prvobitno stanje, i omogućiti da se i u bezubom delu kontra vilice protetski nadoknade nedostajući zubi.

Koji je postupak nivelacije zuba, vilične kosti i protetskog zbrinjavanja skraćenih krunica zuba?

  1. U prvom postupku se pod lokalnom anestezijom skrate krunice zuba do potrebnog nivoa. Zatim se izvadi pulpa iz korenova zuba, dobro se očiste kanali korenova i dezinfikuju pa definitivno napune masom za punjenje kanala korenova. Rendgenskim snimkom se proveri da li su kanali korenova dobro napunjeni.
  2. U drugom aktu se podignu desni oko zuba i skrati se deo alveolarni kosti i desni oko zuba pa se desni vrate nazad i ušiju sa par šavova.
  3. Posle nekoliko nedelja uzima se otisak skraćenih krunica zuba i prave se krunice ili most koji mogu biti keramički ili cirkonski.
  4. Na kraju obavezno se u kontra vilici radi protetski rad kako bi se sprečilo ponovno spuštanje zuba i dela vilice u prazan prostor.

 

Elongacija zuba - Dental centar Slavija
PRE
Elongacija zuba - Dental centar Slavija
MEĐUFAZA

SKRAĆENI ZUBI URAĐENO ENDODONTSKO LEČENJE
Elongacija zuba - Dental centar Slavija
MEĐUFAZA

UGRAĐEN MOST GORE
Elongacija zuba - Dental centar Slavija
POSLE

UGRAĐENI MOSTOVI GORE I DOLE / DEFINITIVNA SANACIJA