Apikotomija

Apikotomija (resekcija vrha korena zuba) predstavlja oralnohiruršku intervenciju koja za cilj ima očuvanje zuba zahvaćenog infekcijom. Ovaj zahvat obuhvata sledeće postupke:

  1. odsecanje vrha korena zuba;
  2. kiretažu (čišćenje) okolnog koštanog tkiva od infekcije.
  3. proširivanje, čišćenje, dezinfekcija i punjenje kanala korena zuba

 

ŠEMATSKI PRIKAZ APIKOTOMIJE (DENTAL CENTAR SLAVIJA)

 

Kada je neophodna apikotomija (resekcija vrha korena zuba)?

Apikotomija se izvodi kada je prisutna infekcija korena zuba, kao i kosti iznad vrha i oko vrha korena zuba. Resekcija vrha korena zuba je indikovana kada infekciju nije moguće izlečiti klasičnim načinom, odnosno endodontskim tretmanom.

Šta treba znati o apikotomiji?

Po odstranjivanju vrha korena zuba (apeksa) i okolnog inficiranog tkiva, vrši se kiretaža (čišćenje) kanala korena zuba. Ovaj postupak se sprovodi specijalnim iglama. Posle njega sledi punjenje kanala zubnih korenova.

Tipovi punjenja kanala korena zuba

Punjenje kanala korena zuba može biti dvojako:

  • ortogradno
  • retrogradno

 

Razlika između ova dva načina punjenja korenskog kanala je u tome što se ortogradno punjenje izvodi naročitim iglama kroz krunicu zuba. Retrogradno se pak sprovodi preko vrha korena zuba.

Koji su razlozi zbog kojih se koren zuba ne može izlečiti ortogradno?

U određenim slučajevima, ortogradno punjenje kanala korena zuba nije izvodljivo. To su najčešće:

  1. postojanje cementirane nadogradnje u korenu zuba
  2. polomljena igla u korenskom kanalu
  3. obliterisani (srasli) kanal korena zbog hronične infekcije
  4. veći apsces ili cista iznad korena zuba

Kada nije moguće izlečiti vrh korena zuba uobičajenim načinom?

Anatomija korena zuba je takva da pri vrhu korena postoji mnoštvo uskih bočnih kanalića, kroz koje prolaze sitni krvni sudovi i živci. Kod ortodontskog čišćenja kanala korena zuba iglama i proširivačima, moguće je očistiti samo glavni kanal korena zuba. Međutim, ne postoji mogućnost čišćenja malih poprečnih kanalića na vrhu korena.

Ako se infekcija u tim horizontalnim kanalićima ne može izlečiti ni kombinacijom hemijskih sredstava (solucio-klumski rastvor i jodoform), jedina preostala mogućnost je odsecanje vrha korena (apikotomija).

Apikotomija – Hirurški postupak resekcije korena zuba

Resekcija (odsecanje vrha) korena zuba se vrši u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Po davanju lokalne anestezije, podižu se desni i pristupa viličnoj kosti. U nivou vrha korena se otklanja deo spoljne kosti kako bi on mogao da se preseče i izvadi. U sklopu ovog postupka, sva infekcija iz okolne kosti se iskiretira (oljušti).

Kod apikotomije se prohodni kanal korena zuba može puniti pre operacije ili u toku same operacije, kada je vrh korena odsečen. Ovaj drugi način se naziva intraoperativnim.

Intraoperativno (za vreme operacije) teže je puniti kanal korena i zahvat duže traje. Ipak, oralni hirurzi Dental centra Slavija se gotovo uvek odlučuju za intraoperativno punjenje kanala korena.

To je zato što taj način omogućava da se valjano prekontroliše kvalitet punjenja. Cilj kontrole je svođenje mogućnosti recidiva (ponovne infekcije) na minimum.

Postoperativno

Posle nekoliko nedelja od operacije, ako krunica zuba nije mnogo oštećena, postavlja se plomba. Ukoliko je pak oštećenje veliko, pravi se nadogradnja i na nju se cementira krunica od keramike ili cirkona.

Kako se izvodi apikotomija kod dvokorenskih i trokorenskih zuba?

Apikotomija dvokorenskih i trokorenskih zuba je veoma složena intervencija, zbog čega ovi zubi neretko bivaju izvađeni. Ipak, oralni hirurzi Dental centar Slavija daju sve od sebe ne bi li i takve zube spasili.

Kod gornjih molara (kutnjaka) koji imaju tri korena, dva korena su postavljena bukalno (prema obrazu). Treći (koji je po pravilu duži i jači) pozicioniran je palatinalno (prema nepcu).

Da bi se izvela apikotomija molara u gornjoj vilici, kroz viličnu kost se pristupa bukalnim korenovima sa obrazne strane. Palatinalnom korenu se prilazi sa nepčane strane.

Tokom ove intervencije se mora voditi računa da ne dođe do otvaranja viličnog sinusa. Oprez je potreban zato što su korenovi ovih zuba često blizu ili u neposrednom kontaktu sa maksilarnim sinusom.

Molari u donjoj vilici su uglavnom dvokoreni i često su vrlo blizu donjeg viličnog živca, koji inerviše celu polovinu donje vilice. Stoga se kod apikotomije donjih molara mora preduzeti sve da ne dođe do povrede ili presecanja donjoviličnog živca.

Srećom, danas postoje 3D snimci na kojima se vrlo precizno može videti koliko su korenovi zuba u donjoj vilici udaljeni od donjeg alveolarnog zivca, odnosno od maksilarnog sinusa u gornjoj vilici. Tako su pomenute komplikacije veoma retke.

Važno je pomenuti da dodatnu poteškoću kod apikotomije donjih molara stomatolozima pričinjava i prilična debljina obraznog dela donje vilične kosti. A, kroz nju se, kako je već navedeno, mora pristupiti vrhovima korena.

Svrsishodnost apikotomije

U Stomatološkoj ordinaciji Dental centar Slavija, apikotomija trokorenskih i dvokorenskih molara odavno je postala rutinska intervencija.

Apikotomijom se, ponovićemo, spasava oboleli zub i izbegava potreba pravljenja klasičnog mosta ili ugradnja implantata.

Dakle, ako postoji sledeći izbor: sačuvati zub apikotomijom ili izvaditi zub, pa isti nadomestiti protetskom nadoknadom, zlatno pravilo je: treba izvesti apikotomiju i zadržati prirodan zub.